sobota 8. prosince 2012

Vyjádření k dotazům Mgr. Jana Charváta, redaktora časopisu českápozice.cz

Byl jsem požádán o vyjádření k dotazům redaktora Mgr. Jana Charváta, obsaženým v jeho následujícím dopise prof. Ing. Janu Hronovi, DrSc., dr.h.c., děkanovi PEF ČZU v Praze:

prof. Ing. Jan Hron, DrSc., dr.h.c.
děkan PEF ČZU v Praze


>>> Jan Charvát<jan.charvat@ceskapozice.cz> 6.12.2012 12:02 >>>

Vážený pane děkane,
píšu článek o sdružení EUNIS - CZ, které dodává software na VŠ [v1] a v jehož vedení je dlouholetý člen a bývalý vedoucí katedry informačního inženýrství PEF ČZU Ivan Vrana. Podle mých informací se zatím zdá, že EUNIS - CZ je zbytečným mezičlánkem[v2] , který prodražuje nákup softwaru pro školy[v3] . Mám tedy pár otázek, které jsem nejprve položil MŠMT, ale tam mě odkázali na vedení škol, které si hospodaří sami. Prosím Vás tedy o jejich zodpovězení:


- Na základě čeho školu zastupují právě tyto společnosti [v5] (U EUNISu lze také hovořit o firmě[v6] , protože pořádá konference a zájezdy, takže generuje zisk[v7] ), bylo vypsáno výběrové řízení, kdy?

- Existuje nájemní smlouva mezi EUNIS-CZ a PEF ČZU na pronájem kanceláře[v8] , techniky, telefonu a datových sítí v prostorách PEF ČZU?

Děkuji
S pozdravem
Mgr. Jan CHARVÁT[v9] 
Redaktor

 
 
Vyjádření
 

 [v1]Eunis-CZ je zájmové sdružení právnických osob, které sdružuje m.j. všechny veřejné VŠ v ČR. Sdružení Eunis-CZ nedodává a nikdy nikomu nedodávalo žádný software.
[v2]Toto je závěr od člověka, který o sdružení nic neví a pravděpodobně se nepokusil seznámit ani se základními informacemi na oficiálním webu sdružení www.eunis.cz .
 [v3]Eunis-CZ dle svých stanov (viz bod 2.1.2 a 2.1.3, které si asi tazatel zapomněl přečíst) má:
2.1.2. „formulovat společná stanoviska a prosazovat společné zájmy vysokých škol v oblasti výpočetní techniky a informačních technologií,
2.1.3 spolupracovat s dodavateli informačních technologií, s partnerskými a zahraničními sdruženími a organizacemi.“
V rámci svého poslání Eunis-CZ m.j.  vyjednává s dodavateli výhodnější licenční podmínky na nákup software pro své členy. Díky vyjednaným licenčním slevám ušetří středně velké VŠ ročně v průměru stovky  tisíc  Kč, velké VŠ pak miliony.  Jednotlivé VŠ mohou ale nemusí tuto příležitost využívat a samy se rozhodují o tom, co a od koho koupí.
 [v4]Eunis-CZ není pro nikoho (tedy ani pro ČZU) žádným mezičlánkem pro jakékoliv nákupy software, (ani jakékoliv jiné nákupy), viz předchozí komentář.
 [v5]Eunis-CZ nevyvíjí žádné obchodní činnosti a v obchodních jednáních nikoho nezastupuje.
 [v6]Eunis-CZ není firma, ale zájmové sdružení právnických osob, viz Stanovy. Členem sdružení Eunis-CZ jsou všechny veřejné vysoké školy, některé soukromé VŠ, AV ČR, knihovny, a hlavní komerční subjekty, které působí v oblasti technické infrastruktury VŠ. Výbor sdružení je volen výroční konferencí statutárních zástupců všech členů.   
 [v7]Eunis-CZ nepořádá žádné zájezdy a negeneruje zisk, protože je neziskovou organizací. Eunis-CZ má u banky transparentní účet, aby byla možná snadná veřejná kontrola financování. (V implikacích tazatele jsou svérázné logické kotrmelce, např. podle něj  „pořádá konference“ = „generuje zisk“.)
 [v8]Eunis-CZ nemá pronajatu na PEF ČZU (ani jinde) žádnou kancelář ani techniku. Členové výboru sdružení vykonávají tuto užitečnou práci pro akademickou komunitu v rámci svého volného času nebo jiných akademických aktivit a za svou práci nepobírají žádný honorář.
 [v9]Závěr: Tazatel pravděpodobně pracuje na základě „objednávky“ od některých (rozpoznatelných) osob, které se snaží za každou cenu destabilizovat a znevažovat práci školy, fakulty i jednotlivých osob. Bohužel tazatel se asi neobtěžoval seznámit se ani se základními fakty a pravděpodobně formuluje své otázky i úsudky podle cizích „not“ s cílem zkreslovat skutečnosti a vytvářet v čtenářích obraz, který je přesným opakem skutečnosti. To je zcela neprofesionální, zvrácené a odporuje to základním pravidlům novinářské etiky. S pokusy o neobjektivnost a manipulování informací se ostatně u tazatele nesetkáváme poprvé.
Vysokoškolská sféra se nyní potýká s řadou problémů, zejména nedostatkem financí.  Eunis-CZ v souladu se svými Stanovami úspěšně slouží vysokým školám již od roku 1997 a m.j. umožňuje vysokým školám významně snižovat náklady na budování a provoz informačních systémů.  Přístup podobný tomu tazatelovu nepřispívá k řešení problémů VŠ, ale naopak odvádí pozornost od problémů skutečných. Ostatně, není těžké pomluvit jakoukoliv úspěšnou a prospěšnou aktivitu, zvášť když pomlouvač sám za nic neodpovídá a ani žádný užitek nepřináší. 

Žádné komentáře:

Okomentovat