pondělí 17. prosince 2012

Odpověď redaktorovi Mgr. Charvátovi na následující mail:
„Vážený pane profesore,
vzhledem k tomu, že jste se již bez ohledu na tiskové oddělení začal na svém blogu vyjadřovat k odpovědím na mé otázky určeným vedení školy, třeba byste mi mohl odpovědět přímo.
Nejprve bych se ale rád ohradil proti vašemu nařčení, že jednám na základě „objednávky“ od některých osob. Pochopitelně mám určité zdroje, od kterých mám informace. To je ale běžná součást novinářské práce. Momentálně tyto informace prověřuji a pokud se ukáží být mylnými, budu první kdo to těmto zdrojům oznámí a žádný článek samozřejmě nevyjde.
Proto Vás prosím o odpověď:
- Prošly firmy sdružené v EUNIS-CZ řádným výběrovým řízením? Máte je k dispozici? Jsou k vidění veřejně na stránkách školy?
- Jinak řečeno, na základě čeho dodávají software a následně licence právě tyto firmy? Stačí k tomu jen fakt, že jsou sdružené v EUNIS-CZ? (A platí členské poplatky a sponzorské dary)
Děkuji
S pozdravem
Mgr. Jan CHARVÁT
Redaktor“

Odpověď:
Členství ve sdružení EUNIS-CZ se řídí body 3.1, 4.3.3.9 a 4.2.2.4 Stanov,  tj.:
3.1. Členem sdružení může být každá právnická osoba, která je činná v zavádění, rozvoji, řízení nebo používání informačních systémů na českých vysokých školách.
4.3.3 Výkonný výbor zejména: … 9. přijímá nové členy sdružení v souladu s bodem 3.1. Stanov.
 4.2.2 Výroční konference: …. 4. potvrzuje přijetí nových členů.
O přijetí nových členů jsou záznamy z jednání výkonného výboru a usnesení výročních konferencí.
Nákup SW či čehokoliv jiného je výlučně obchodní záležitostí  jednotlivých škol a jimi vybraných dodavatelů. Do těchto obchodních vztahů EUNIS-CZ nikdy nevstupuje.

1 komentář:

  1. Pane redaktore,

    Společnosti, které chtějí dodávat vysokým školám licence, musí zvítězit ve veřejné zakázce vyhlášené konkrétními vysokými školami. Uzavřením smlouvy s EUNIS.CZ nedává dodavatelům právo ani zvláštní výhodu být dodavatelem vysokých škol. Výběrová řízení na dodavatele musí každá vysoká škola zrealizovat podle zákona, bez vazby na uzavřené smlouvy s EUNIS.CZ.
    Důvodem smluv dodavatelů s EUNIS.CZ je přiznání práva na akademické slevy, slevy pro neziskový sektor a výjimečně i množstevní slevy pro vysoké školy. Tyto slevy mohou dodavatelé přiznat vysokým školám i bez smlouvy s EUNIS.CZ, ale někteří velcí výrobci software (např Microsoft, Oracle, Adobe) vyžadují zastřešující smlouvu, která potvrdí, že tyto slevy budou poskytnuty pouze vysokým školám. Princip poskytnutí smluvní množstevní slevy je takový, že všechny vysoké školy jsou pro dodavatele posuzovány dohromady pro účely tvorby cenových nabídek. Zda vysoká škola konkrétní nabídku přijme je v její kompetenci. Uzavření takových smluv se sdružením EUNIS.CZ je dostupné pro každého dodavatele, není to omezeno pouze na firemní členy EUNIS.CZ ani není požadován žádný sponzorský dar ani jiná výhoda pro EUNIS.CZ.
    S dalšími dotazy nás neváhejte kontaktovat.
    S pozdravem,

    Ing. Jaromír Marušinec, Ph.D. MBA
    ředitel CVIS VUT v Brně
    Člen výboru EUNIS.CZ

    OdpovědětVymazat